10 drsalnih nasvetov

 1. Drsalci smo na ledu obzirni drug do drugega, še posebej do najmlajših in začetnikov.
 1. Z redno drsalno vadbo krepimo telo in duha. Drsanje je namreč prijetna zvrst rekreacije, s katero krepimo mišice nog, zadnjice, trebuha in hrbta, poleg tega pa je tudi odličen način druženja s prijatelji, družino, sošolci …
 1. Drsanje je športna aktivnost, primerna za vsakogar in vse starosti. Primerna starost (pri otrocih) za prve začetke je 3 leta, zgornje starostne meje pa ni. Omejitve so lahko le zdravstvene narave.
 1. Drsanja se učimo postopoma glede na svoje sposobnosti in predznanje. Že bolj vešči drsanja si vadbo lahko popestrite z intenzivnejšimi vajami, ko so npr. počepi, vijuganje levo desno, dvig ene noge na različne načine, prestopanje, drsanje nazaj …
 1. Ograja drsališča ni namenjena zaustavljanju J. Prav tako za zaustavljanje ne uporabljamo drugih drsalcev in špičk, ki jih imamo morda na klinah J. Osnovni način zaustavljanja je zaustavljanje na plug: noge rahlo razkoračimo, prste obrnemo navznoter, peto navzven in zaplužimo. Pri tem imamo roke pred sabo.
 1. Drsamo z drsalkami primerne velikosti. Drsalke ne smejo biti prevelike, čevelj mora biti udoben, a hkrati dajati dobro oporo gležnju. Za rekreativne drsalce (sploh za otroke) so najbolj primerne plastične drsalke, saj se ne zmehčajo.
 1. Kakšna so primerna oblačila za drsanje?
  Pri najmlajših priporočamo nepremočljiva oblačila (npr. kombinezon), rokavice in toplo zimsko kapo ali čelado. Rokavice varujejo rokice pred mrazom in morebitnimi rezi s klino, debela kapa ali čelada pa ublaži udarce v primeru padca. Sicer pa naj bodo oblačila udobna, topla in temperaturam primerna. V vsakem primeru priporočamo rokavice.
 1. Izven ledu z drsalkami hodimo po površini, ki je primerna za hojo z drsalkami (guma, tepih). S hojo po betonu in drugih trdih površinah uničujemo kline drsalk. Za hojo po takih površinah moramo obvezno uporabljati ščitnike za kline.
 1. Ali ste vedeli, da je drsalke treba nabrusiti vsaj enkrat na sezono?
 2. Drsalke moramo tudi primerno vzdrževati. Po končani vadbi očistimo sneg s kline in kline obrišemo z brisačo. Obrisano klino oblečemo v žepek za klino iz blaga in drsalke pospravimo v torbo. Žepek iz blaga popivna vlago s kline in tako prepreči, da bi klina zarjavela.
Smo ekološko odgovorni - imamo eko certifikat Smo družinam prijazni - štejejo izkušnje Smo družbeno odgovorni - postani za en dan